Jordal Tidene: Snapchat - når er en god alder?

Snapads

Foreldrene passer på

Noen foreldre venter med å gi barnet sitt tilgang til snapp. Noen mener det er en bra ting å gjøre, mens andre foreldre mener det er greit å la dem få det ganske tidlig. Det er forskjellig fra barn til barn etter hvor modne de er for en sånn type app, fordi det er et ganske stort skritt fra et vanlig spill til en app hvor du kan snakke med helt tilfeldige folk, som du ikke nødvendigvis kjenner.

Linnea (13) og Emma Lill (12) sier de har hatt snapp en stund nå. De fikk det ganske tidlig vil jeg si, men de syns selv det er en fin alder, selv om de ikke brukte appen like mye som nå. – Jeg fikk det i ca. 4 klasse, sier Emma mens hun ler litt. Både Emma og Linnea bruker det mest for å snakke med venner, og liker det best på grunn av at man også kan snakke med folk man ikke egentlig kjenner. – Det beste med snapp er kanskje at man kan snakke med folk man ikke kjenner, sier Linnea litt usikker. Selv om de snakker med folk de ikke kjenner sier de at de fortsatt er og må være forsiktige. Foreldrene deres passer på hvem de møter på snapp og de er selv litt redde for å møtet noen de ikke kjenner uten å være helt sikker på hvem det er.

Eget ansvar

Det er helt forskjellig fra person til person på hvor mye og hvordan han/hun bruker appen. Noen bruker snapp nesten hele tiden, som kan få dem til å «glemme» at kanskje ikke alle vennene deres har det. Noen bruker nesten ikke snapp. Andre bruker kanskje til og med snapp på «feil» måte. Det kan hende de bruker det til nettmobbing eller snakke med eldre folk, som kan da føre til verre ting. Da er det jo bare opp til foreldre om de vil følge med på hva de bruker appen på.

Mange barn som ikke har snapp, kan føle seg utenfor fordi alle eller nesten alle vennene deres har det. De som har appen stopper å bruke meldinger til å kommunisere med venner, og da vil de som ikke har appen kanskje føle seg litt utenfor og litt mindre inkludert på noen ting. Da kan vi jo spørre oss selv. Er det verdt det å gi barna til gang til snapp tidlig eller er det er bedre å la dem vente med å få appen?

 

Skrevet av: Emma Victoria Gaustad Reis 

Jordal Tidene

Jordal Tidene er vår digitale skoleavis, skrevet av elever som har medier og kommunikasjon som valgfag.